Pannen zijn natuurlijk onmisbaar in iedere moderne keuken. Zonder pannen kan er immers niet gekookt, gebakken en gegeten worden. Om deze reden worden pannen dan ook veel en vaak gebruikt voor het keukenwerk. Dit intensieve gebruik van pannen kan ertoe leiden dat ze snel slijten, lelijk worden of keuken gaan vertonen. Wil je je pannen mooi houden, dan is het om deze reden extra belangrijk om ze goed te verzorgen en onderhouden. Dat kan op tal van manieren. In dit artikel geven we je 5 gouden tips om je pannen zo te onderhouden, dat ze er nog tijden als nieuw uitzien.
1. Gebruik bij voorkeur geen kookspray of bakspray
Veel mensen gebruiken bakspray of kookspray om daarmee pannen voor gebruik licht in te vetten. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat brood, vlees of andere producten tijdens het bakken aankoeken in de pan. Toch is het gebruik van bakspray als je bijvoorbeeld een BK pannenset hebt gekocht volgens ons geen aanrader. Kook- of bakspray kan namelijk de beschermlaag van de pan aantasten, waardoor deze eerder lelijker wordt en beschadigd raakt. Nog los van het feit dat er drijfgas in bakspray zit, die natuurlijk schadelijk is voor het klimaat.
2. Pas op bij het gebruik van spatels en opscheplepels
Het gebruiken van verkeerde spatels en opscheplepels kan je pannen ook beschadigen, Het beste is om te kiezen voor opscheplepels en spatels van hout, zonder scherpe randen. Ook kunststof opschep lepels en spatels kunnen helpen om je pannen mooi en krasvrij te houden. Met metalen lepels, roerstaven, opscheplepels en – vergeet ook die niet – scherpe messen, loop je altijd het risico dat je de beschermlaag aan de binnenkant van pannen beschadigt.
3. Was pannen op de juiste manier
Wie pannen niet op de juiste manier wat, brengt deze ook onnodige schade toe. Met metalen schuursponsjes kun je de antiaanbaklaag schade toebrengen. Minstens zo erg is pannen meenemen in de afwasmachine. Ook dat zorgt ervoor dat de beschermende laag in de pan aangetast wordt. Het resultaat is dat je eten in de pan gaat aankoeken. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Slimmer is om de pan schoon te maken met een doekje en met een beetje afwasmiddel en een afwasborstel de pan voorzichtig te reinigen. Zo krijg je hem goed schoon én blijft de pan mooi en kwalitatief goed.
4. Doseer de olie en wees niet te bescheiden
Ten slotte is het belangrijk om voldoende olie c.q. vet in de pan te doen, zodat het eten niet kan aankoeken. Zo blijft je pan ook langer mooi!
5. Pas op voor te veel hitte
Pas bij het schoonmaken van een BK pannenset op de hitte. Dit type pannensets kan veel hitte verdragen, maar er is altijd een grens. Zorg ervoor dat de temperatuur niet te hoog gezet wordt en haal pannen met vet of olie die niet meer gebruikt worden van het vuur af.