Wel of niet op inductie koken? Een vraag die je jezelf al menigmaal hebt gesteld. Laat ons je helpen in het maken van de keuze, want een inductie fornuis heeft vele voordelen. Een aantal hiervan vind je in dit artikel waarin we 5 redenen geven waarom het inductie fornuis perfect is voor jouw keuken. Denk alvast na over heerlijke nieuwe recepten die je wilt bereiden terwijl je de voordelen van het inductie fornuis ontdekt.
1. Eenvoudig te installeren
De tijd tikt door, en eigenlijk al een paar honderd jaar. Technologische innovatie heeft geleid tot nieuwe manieren om dingen te ontwerpen, met een visie om ze snel toegankelijker te maken. Daarom hebben we te maken met een inductie fornuis die eenvoudig op elke plek in de keuken te installeren is, omdat hij onder andere niet afhankelijk is van ruimte.
Inductie fornuizen zijn veilig voor het milieu omdat ze geen gas of elektriciteit gebruiken, maar warmte die wordt gegenereerd door elektromagnetische velden die kunnen worden omgezet in thermische energie. Het warmt ook sneller op en verdeelt de warmte gelijkmatig zonder delicate etenswaren te gaar te maken.
2. Gebruiksvriendelijke functies
Het inductie fornuis is een geweldige uitvinding die koken tot een gemakkelijke taak heeft gemaakt. Het biedt tal van functies die het kookproces toegankelijker en gebruiksvriendelijker maken, zoals voorverwarmen, programmeerbare en automatische timers.
Verschillende functies zorgen voor meer flexibiliteit voor alle soorten mensen om de favoriete gerechten van het gezin met meer gemak te bereiden.
3. Snellere kooktijden met het inductie fornuis
Veel mensen in verschillende landen profiteren al van inductie fornuizen om sneller te koken met nauwkeurigere metingen, vanwege de reactietijd die fornuizen detecteren en de onmiddellijke hitte.
De basis van het inductie fornuis is een elektronische component die in de houder van de verwarmer is geplaatst en die vervolgens detecteert welk type houder erop staat. “Als het bijvoorbeeld water detecteert, kan het pannen verwarmen”, zegt Trevor Baylis, een Britse uitvinder en ingenieur die in 2006 inductieve kooksystemen ontwikkelde. Door de reactietijd die dit fornuis detecteert en de onmiddellijke warmte kunnen mensen eerder eten. Er zijn namelijk geen lange wachttijden zijn om oppervlaktekoken zoals branders of pannen te gebruiken. Het bespaart ook energie door veel minder elektriciteit te gebruiken; elk extra uur dat uitgeschakelde apparaten zijn uitgeschakeld, kan geld besparen.
4. Gegarandeerd succes elke keer
Het inductie fornuis is energiezuiniger omdat er geen warmte verloren hoeft te gaan. Voor gebruiksgemak is het inductie fornuis een topkeuze om gewoon in te pluggen en meteen te beginnen met koken. De systemen variëren in grootte en kunnen als tafeloven of als onderbouwinstallatie worden gebruikt.
Het inductie fornuis heeft bedieningselementen waarmee je de gewenste kooktemperatuur kunt instellen en als ze niet werken, worden ze ook niet erg heet. Je kookt je voedsel nooit te gaar en kookt gelijkmatig over alle elementen, waardoor voedingsstoffen behouden blijven en er geen gevaarlijke stoffen zoals koolmonoxide in je keuken komen.
5. Gezond eten is binnen handbereik
De veranderende cultuur rond gezonde voeding is een van de nieuwe uitdagingen waarvoor het inductie fornuis een perfecte oplossing is. Naarmate gezond koken steeds vaker voorkomt, vinden veel mensen het proces van traditioneel koken te calorie-intensief en worden ze ontmoedigd om een gezond voedingsplan te beginnen. De voordelen van een inductie fornuis kunnen over het algemeen behoorlijk voordelig zijn, omdat het de beperkingen voor het bereiden van maaltijden verlaagt.
Investeren in een inductie fornuis zou een goede optie zijn als je gezondere maaltijden wilt bereiden, geld en tijd wilt besparen terwijl je minder vettig voedsel eet.
Stap jij over op het inductie fornuis?
Nu je een aantal redenen hebt ontdekt waarom het inductie fornuis perfect in jouw keuken past, kun je de stap zetten om die daadwerkelijk te laten plaatsen. Wat dacht je van de volgende heerlijke maaltijden die je erop bereidt?
- Een heerlijke verse pasta Carbonara of Bolognese
- Een hete curry met verse groenten en rijst
- Wraps of taco’s die je in de oven afmaakt nadat je een heerlijke saus hebt bereid
- Een winterse stamppot waar je ook in het begin van de lente nog naar uitkijkt
Het water loopt me al in de mond terwijl ik bedenk hoe ik deze maaltijden op mijn nieuwe inductie fornuis klaarmaak. Wat staat er bij jou op het menu?