Home Eten & Drinken Alles wat je moet weten over de avocado!
Avocado

Alles wat je moet weten over de avocado!

door admin
89 bekeken

De avocado is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Tegenwoordig kent iedereen deze boterzachte groente. Maar waar komt de avocado vandaan? En wat kun je er allemaal mee? Op deze vragen geven we antwoord in deze blog!

Wat is een avocado eigenlijk?

De meeste mensen denken dat de avocado groente is. Dat klopt voor een deel ook. Maar officieel is het een ‘vruchtgroente’. Bij een vruchtgroente worden alleen de vruchten gegeten. De schil en pit van een avocado wordt niet opgegeten.

De avocado wordt meegeteld als groente in de Schijf van Vijf van het voedingscentrum. Het eten van een avocado telt dus gewoon mee voor je dagelijkse portie groenten van 250 gram!

Waar komt de avocado vandaan?

De Avocado komt oorspronkelijk uit Centraal-Amerika. De bomen waar ze aan groeien worden zo’n 20 meter hoog. De vrucht zelf kan soms tot wel 20 cm groot worden.

De meeste avocado’s die wij eten komen uit Mexico. Daar is het klimaat ideaal voor het verbouwen van de avocado.

Een bron van vetten en calorieën

Dat de avocado zo boterzacht is, komt door het hoge vetgehalte. Er zit namelijk veel oliezuur in, wat een onverzadigd vet is. Het is dus goed voor het verlagen van je cholesterol!

Ook zitten er veel calorieën in. Als je er één helemaal opeet, dan krijg je ongeveer 35 gram vet en 360 kcal binnen. Het advies is dan ook om er niet elke dag een te eten. Mocht je toch dagelijks van deze groente willen genieten, gebruik dan bijvoorbeeld een halve per keer.

Hoe maak je een avocado schoon?

Het schillen van een avocado is eenvoudiger dan de meeste mensen denken. Pak een mes en snijd langs de pit helemaal rond. Als het goed is heb je nu 2 helften die nog aan elkaar zitten door de pit. Als je vervolgens een helft een kwartslag draait, dan heb je de helften los van elkaar. Verwijder met een mes of lepel vervolgens de pit uit de ene helft.

Je hebt nu 2 halve avocado’s als het goed is. Wanneer je beide helften nogmaals halveert, ontstaan er 4 kwarten. Bij een eetrijpe avocado kun je de schil nu eenvoudig wegpellen in één geheel. Klaar!

Lekkere recepten met avocado

Je kunt oneindig veel variëren met deze groente. Denk bijvoorbeeld aan een tosti, sandwich, salade, wrap of soep. Natuurlijk kun je ook zelf iets leuks bedenken.

Daarnaast wordt er vaak guacamole mee gemaakt. Door ze te prakken en met andere lekkere ingrediënten te mixen, ontstaat er een lekkere dip.

Voor meer inspiratie en uitgebreide recepten, bekijk eens de pagina van het Voedingscentrum.

Zelf een avocadoboom planten

De pit kun je natuurlijk niet eten, maar je kunt er wel andere leuke dingen mee doen! Zo kun je bijvoorbeeld je eigen boom planten. We leggen je graag uit hoe dat werkt.

Maak de pit goed schoon, en prik 3 of 4 cocktailprikkers rondom in de pit. Vul een drinkglas met water tot de rand, en hang de pit in het glas. Als je het goed is dan is de onderste helft van de pit nu onderwater.

Zorg dat het glas altijd tot te rand vol blijft en geef voldoende water. Het kan nu 4-8 weken duren totdat de pit openbreekt.  Als de pit is opengebroken, dan komt er na 1-2 weken een plant naar boven. Zodra deze plant minimaal 10 cm hoog is, dan kun je de pit gaan planten in een pot met aarde. Geef de pit hierna elke dag een klein beetje water.

Het belangrijkste is dat de plant veel water krijgt en altijd voldoende in de zon staat. Als het te koud is, zullen de bladeren afvallen en zal de plant het niet volhouden. Succes met het planten van je eigen pit!

Interessante blogs