Home Bouwen De beste geluiddempende vloer: Welke vloeren zijn het stilst? 
geluiddempende vloer

De beste geluiddempende vloer: Welke vloeren zijn het stilst? 

door admin
364 bekeken

Ben je op zoek naar een geluiddempende vloer omdat je je ander ergert aan het geluid dat van de  bovenverdieping komt als jij zelf rustig beneden zit? Of woon je in een appartement en wil je je onderburen een plezier doen door een goede geluiddempende vloer te nemen en zo minder overlast te verzorgen?

Wat de reden ook is, we zijn het er allemaal over eens: Lawaai in je woning door een vloer die niet genoeg geluid dempt is ronduit vervelend. In deze blog geven wij antwoord op de vraag wat de beste type geluiddempende vloer is en welke vloer het stilst is.

 

#1 met stip bovenaan: de tapijtvloer

Misschien zag je het al aan komen: tapijt staat met stip bovenaan in de lijst van stille / geluiddempende vloeren. Dit type vloer is perfect voor appartementen en bovenverdiepingen en is door zijn eigenschappen de beste keuze in de categorie stille vloeren. Daarnaast is tapijt ook nog eens prettig aan de voeten en geeft het een warm gevoel.

Toch is het zeker niet de meest gekozen optie onder Nederlanders. Tapijt zou namelijk gezien worden als ‘oubollig’ en is ook nog eens ontzettend lastig schoon te maken.  Sterker nog: tapijt is een bron voor heel veel rommel. Je ziet de kruimels en het vuil weliswaar niet liggen, maar het is er zeker! Ben jij een echte schoonmaak fanaat? Dan is tapijt de optie die jou op lijf geschreven is.

 

#2 Linoleum vloeren: geluiddempende vloer met natuurlijke materialen

Op positie twee staat de linoleum vloer. Dit type vloer wordt vaak in één adem genoemd met vinyl. De vloeren lijken weliswaar op elkaar maar de vloeren verschillen wel degelijk van elkaar. Linoleum vloeren zijn namelijk gemaakt van vlas en olie en jute terwijl vinyl een synthetisch materiaal is.

Linoleum beschikt over uitstekende dempende eigenschappen en mag zeker gezien worden als goede keuze voor een stille vloer. Ook is het een duurzaam materiaal en perfect geschikt voor astmatische mensen.

Nadelen van linoleum zijn de prijs, de ongeschiktheid in vochtige ruimten en het gebruik van schoonmaakmiddelen. Dit komt zeer nauw bij deze geluiddempende vloer.

#3 Vinyl vloeren: Goedkope optie met goede dempende eigenschappen

Zoals gezegd is vinyl ook zeker een vloer die in het lijstje met geluiddempende vloeren thuis hoort. Vinyl is daarnaast ook nog eens zeer gunstig geprijsd. Houdt er echter rekening mee dat vinyl vloeren niet zo robuust zijn als Linoleum vloeren. De toplaag is vaak zacht en kan door scherpe objecten relatief eenvoudig aangetast worden. Laat je goed informeren over de kwaliteit van het vinyl. Hier kunnen namelijk behoorlijke verschillen in zijn.

 

#4 PVC Vloeren: duurzaam, robuust en allround

Nummer 4 in het lijstje zijn PVC vloeren. PVC mag niet ontbreken in deze lijst doordat het een echte allround vloer voor in huis is. Door de geluiddempende eigenschappen mag de PVC vloer met recht een ‘stille vloer’ genoemd worden. Daarnaast is deze geluiddempende vloer in de ‘click’ uitvoering goed zelf te leggen en heeft PVC de eigenschap waterafstotend en warmte doorlatend te zijn. Perfect als u boven vloerverwarming heeft en op de gehele verdieping dezelfde vloer wilt hebben.

Nadeel is dat PVC relatief prijzig is. Daar tegenover staat echter de duurzaamheid en het feit dat PVC onderhoudsvrij is.

 

Ondervloeren, daar kun je ook een behoorlijk verschil mee maken.

De minder ‘stille vloeren’ zoals laminaat en hout ontbreken in dit lijstje. Toch willen we je deze tip niet ontnemen. Met een juiste en goede geluiddempende ondervloer kun je namelijk een behoorlijk stuk van het geluid beperken. Goed om te weten toch?!

Wil je dus toch voor de goedkopere laminaat vloer of de natuurlijke houten vloer gaan? Laat je dan goed adviseren op het gebied van de ondervloer.

Trends op het gebied van de geluiddempende vloer

Ben je op zoek naar meer informatie over geluiddempende vloeren? Lees dan ook eens onze blog over vloeren trends.

 

Interessante blogs