Wegenbouw is een veeleisend en fysiek uitdagend beroep. Elke dag hebben de arbeiders te maken met zware machines, verkeer en guur weer. Ondanks de uitdagingen is wegenbouw een essentieel onderdeel van het onderhoud van onze infrastructuur. Want hoe zou jij van A naar B komen als er geen wegen zouden zijn? Iedereen maakt vrijwel dagelijks gebruik van ons uitgebreide infrastructuurnetwerk. Om problemen en ongelukken te voorkomen of om het netwerk uit te breiden, staan er regelmatig wegenbouwwerkzaamheden op de planning. Vervelend als je hier tijdelijk hinder van ervaart, maar tegelijkertijd zul je er achteraf alleen maar profijt van hebben.
Heb jij nu interesse in de wegenbouw of zou je graag zelf een carrièreswitch naar dit spannende beroep willen maken? Lees dan verder, want we zullen hier de belangrijkste werkzaamheden en processen voor je uitlichten.
Opbouw van de dag
De dagen in de wegenbouw zullen verschillende activiteiten omvatten, maar uiteindelijk zal je iedere dag een vergelijkbaar stramien volgen. Deze dingen staan je bijna overal wel te wachten:
- Aankomen op de bouwplaats en inchecken bij de voorman;
- Een taak voor die dag toegewezen krijgen, zoals het bedienen van een zware machine of het helpen bij het leggen van asfalt;
- Lange uren werken in soms moeilijke omstandigheden;
- Pauzes nemen wanneer dat mogelijk is om te rusten en gehydrateerd te blijven;
- De taken van die dag afwerken en de ploegbaas vragen of er extra taken zijn;
- Materiaal opruimen en alles klaarzetten voor de volgende werkdag, zodat je dan meteen aan de slag kunt.
Wegenbouw is een veeleisend, maar lonend beroep. Als je de uitdaging aandurft, kun je verwachten dat je hard werkt en veel leert tijdens het werk.
Opbouw van het proces
Het proces begint meestal met het opmeten van het land. Dit wordt gedaan zodat het bouwteam in kaart kan brengen waar de nieuwe weg zal komen te liggen. Vervolgens wordt er begonnen om eventuele obstakels te ruimen. Dit kan van alles zijn, van bomen en struiken tot grote rotsen. Ook wordt de weg afgezet en het verkeer omgeleid. Zodra het land is vrijgemaakt zal het bouwteam beginnen met het egaliseren van de grond. Dit wordt gedaan zodat de weg egaal en glad wordt en jij niet over een hobbelige weg hoeft te rijden.
Nadat dit is gebeurd, begint het bouwteam met het leggen van een fundering en de bestrating voor de weg. Dit wordt meestal gedaan met grind, asfalt en beton. Daarbij komt enige kennis over het leggen van beton kijken. Dit is een spannende uitdaging, omdat de kwaliteit van het beton valt of staat met de juiste verdichting van het beton. Hiervoor worden talloze trilmachines van bijv. Lievers Holland gebruikt.
Tot slot brengt de bouwploeg de nodige bewegwijzering of markeringen aan. Denk hierbij aan de welbekende zebrapaden, de wegmarkering, maar ook aan straatnaam- en snelheidsborden. Het gehele proces om een weg te bouwen neemt veel tijd in beslag en er komt ook zwaar fysiek werk bij kijken. Toch is het voor de bouwvakkers zeer de moeite waard om heel langzaam vooruit te komen en eer van hun werk te zien.