Nee, het is niet moeilijk om een internationale chef-kok te zijn, ook al reis je zelden verder dan je plaatselijke supermarkt. Door simpelweg een paar kruiden en specerijen toe te voegen aan je keukencollectie, bereid je gerechten van over de hele wereld. Je hebt vast al het een en ander in huis, zoals sambal om pit toe te voegen en het standaard peper en zout stelletje. Misschien ben je zelfs al verder gegaan en panko huis gehaald om je gerecht krokanter te maken. Maar hier hebben we nog wat extra tips om jouw gerechten minder saai en meer internationaal te maken!
Frans
In de Franse keuken worden vrijwel geen kruiden gebruikt, maar veel planten. Deze groeien namelijk in veel Franse achtertuinen. Dat betekent rozemarijn, tijm, dragon en marjolein, om er maar een paar te noemen. Deze kunnen allemaal voorkomen in de klassieke Franse blend, die je kunt maken door een assortiment hiervan (vers of gedroogd) te combineren in je keuken. Hak de componenten fijn en meng ze naar smaak, of kijk online voor een van de vele recepten voor deze melange, die soms basilicum, bonenkruid, venkel of lavendel bevat.
Indisch
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is er geen specerij die curry wordt genoemd. Kerriepoeder is eigenlijk een mix van een willekeurig aantal prikkelende kruiden, en het recept voor die combinatie kan van kok tot kok verschillen. Het is heel persoonlijk voor jou en wat je familie leuk vindt. Komijn en kurkuma zijn echter belangrijk. Andere mogelijkheden zijn, maar zijn niet beperkt tot, koriander, gember, zwarte peper, rode peper, kruidnagel, witte peper, nootmuskaat, venkel, kaneel, saffraan en foelie.
Italiaans
Veel van de karakteristieke smaken van de Italiaanse keuken komen niet van kruiden. Toch worden er veel dingen die we kruiden noemen, zoals knoflook en ui, gebruikt in de Italiaanse keuken. Voor een Italiaanse mix kun je dus knoflook, Italiaanse peterselie, zout, groene peperkorrels in poedervorm, lente-uitjes en Romano-kaas in poedervorm gebruiken. Als je de kruiden niet hebt, kun je zeker verse ingrediënten gebruiken.
Latijns
Komijn wordt in vrijwel alle Spaanse gerechten gebruikt. We raden ook aan om uien, knoflook en Mexicaanse oregano bij de hand te houden. Mexicaanse oregano is meestal bitterder en aardser dan de oregano die je gebruikt voor de Italiaanse keuken. Het houdt zich beter staande tussen de andere sterke kruiden omdat het niet zo delicaat en zoet is.
Caraïben
Nootmuskaat is niet voor niets een hoofdingrediënt in de Caribische keuken. Het wordt daar namelijk verbouwd. Ze gebruiken hiernaast ook veel piment en gember.