Home Overige Je woning renoveren en praktische aanpassingen maken: tips
woning

Je woning renoveren en praktische aanpassingen maken: tips

door admin
149 bekeken

De gemiddelde persoon spendeert dagelijks uren thuis, als we daar nog niet eens de slaapuren bij meetellen. Het is dan ook redelijk vanzelfsprekend dat dit leidt tot slijtage aan de woning. Vloeren die minder goed zijn, elektronica die verouderd is, onderdelen van de woning die (deels) kapot gaan, het hoort er helaas bij.

Zo nu en dan onderhoud uitvoeren kan veel verhelpen, maar met name bij wat oudere panden kan een wat grotere renovatie vereist zijn.

Wokobo.nl geeft je enkele tips die je kunt meenemen om je renovatie zo efficiënt en goedkoop mogelijk te laten verlopen.

Begroting

Het lijkt een vanzelfsprekendheid, maar toch maken veel mensen geen begroting of een zeer beperkte begroting. Dit heeft verschillende risico’s, met niet op de laatste plaats een begroting die te klein is.

Hierdoor loop je halverwege het renovatieproces aan tegen kosten waar je niet op bent voorbereid. Tegelijkertijd is stoppen vaak ook geen optie, omdat het huis midden in een verbouwing zit en dus niet comfortabel bewoonbaar is.

Neem daarom de tijd voor het maken van een goede begroting, waarin ook ruimte is voor onvoorziene kosten. Dit voorkomt geldproblemen in een later stadium.

Appartementencomplex? Werk met de vereniging van eigenaren

Woon je in een appartementencomplex, dan is het soms mogelijk om gebruik te maken van een groter renovatieplan. Zijn de kozijnen bijvoorbeeld aan vervanging toe, dan kun je soms met de hele VvE werken aan renovatie hiervan.

Voordeel is dat (een groot deel van) de kosten voor de VvE is. Hoewel je hier natuurlijk zelf een bijdrage aan levert, kun je met een dergelijk groter project vaak kortingen krijgen als VvE, waardoor de kosten voor je renovatie alsnog lager uitvallen dan wanneer je het individueel laat uitvoeren.

Woningaanpassingen voor de toekomst

Wanneer je gaat renoveren, kan het een goed moment zijn om gelijk wat toevoegingen te maken aan de woning waar je profijt van hebt op een later moment of direct.

Zo kun je bijvoorbeeld een bidet installeren in het toilet. Dat is niet alleen prettig, maar kan op hogere leeftijd bovendien praktisch zijn en het woonplezier verlengen.

Een bidet installeren kan weliswaar op ieder moment, maar als je toch al renoveert, kan het een goed moment zijn om een dergelijke aanpassing direct mee te nemen.

Dit geldt ook voor maatregelen die de duurzaamheid van je woning verbeteren, zoals extra isolatie, installatie van zonnepanelen en andere maatregelen die je op de lange termijn juist geld gaan opleveren.

Interessante blogs