Ruimtegebrek in huis? Dat is vaak eenvoudig op te lossen door de bruikbare ruimte in huis ook daadwerkelijk aan te grijpen. Helaas zien we dat veel ruimtes niet optimaal worden gebruikt. De kelder is daar een goed voorbeeld van.
Dat is ook niet uit onwil, maar komt doordat mensen vaak niet weten hoe ze hier een functionele en dus leefbare ruimte van kunnen maken. In dit artikel behandelen we enkele slimme manieren waarop je de kelder leefbaar kunt maken en leggen we uit waar je verder rekening mee moet houden in dit proces.
Kelder uitdiepen
In sommige gevallen is het nog helemaal niet mogelijk om de ruimte überhaupt te gebruiken. In dat geval ligt hij meestal nog helemaal vol met puin en zand en is deze moeilijk bereikbaar, laat staan dat je er een functionele ruimte van kunt maken.
De kelder uitdiepen is gelukkig ook mogelijk. Houd er wel rekening mee dat door het uitdiepen van de kelder het fundament van de woning niet bloot mag komen te liggen. Het is dus niet in elke situatie mogelijk om dit te doen. Laat daarom altijd eerst een constructeur komen om te onderzoeken of dit überhaupt mogelijk is.
Handmatig uitdiepen van de kelder is niet aan te bevelen. Dit is niet alleen erg tijdrovend, maar kan ook veel risico’s opleveren. Gelukkig zijn er ook andere opties. Zo kan de kelder bijvoorbeeld middels zuigtechniek worden uitgegraven. Hierbij worden flexibele zuigslangen in de kelder geplaatst en kan de kelder efficiënt worden uitgegraven. Zandzuigen kent minder risico’s, is sneller en in veel gevallen zelfs voordeliger dan andere methoden.
Goede isolatie
Is de kelder wel voldoende geïsoleerd? Als je hier echt een bruikbare ruimte van wilt maken, is het van belang dat de temperatuur constant gehouden kan worden. Er mag dus niet al te veel warmteverlies optreden om het comfort te verbeteren en een torenhoge energierekening te voorkomen.
Onderzoek daarom eerst hoe het met de isolatie is gesteld en tevens of er voldoende ventilatiemogelijkheden zijn. De kelder is vaak een lastige ruimte om te ventileren, maar dit is wel nodig om een gezond klimaat te creëren. Meestal zijn mechanische ventilatiesystemen noodzakelijk om een leefbaar binnenklimaat te creëren.
Onvoldoende ventilatie en isolatie is te herkennen aan een te hoog vochtgehalte. Bovendien herken je dit ook aan een gebrek aan wooncomfort. Op de lange termijn kan dit resulteren in schimmelgroei en daarmee ook problemen voor de gezondheid. Daarom is het van belang dat dit wordt onderzocht nog voordat de ruimte in gebruik wordt genomen.
Kelder als functionele ruimte: welke mogelijkheden zijn er?
Maar waarom zou je geld investeren om van de kelder een bruikbare ruimte te maken? Simpel: hiermee zorg je voor nog meer leefruimte in huis. Hierdoor ben je bijvoorbeeld in staat om een hobbykamer te creëren of een extra slaapkamer, maar ook om meer opbergruimte in huis te maken. Het is zonde om niet alle ruimte in en onder het huis te gebruiken. Indien mogelijk is het aanpassen van de kelder dan ook zeker een goed idee.