Een auto-inbraak is ontzettend vervelend. Niet alleen ben je de beoogde buit van de dieven kwijt, er is meestal ook nog schade aan je auto.
Na de eerste ontzetting als je je opengebroken auto aantreft, kan er voor sommige automobilisten nog een nieuwe teleurstelling volgen, want wat je autoverzekering dekt is heel verschillend per verzekeraar en kan behoorlijk tegenvallen.
Ingebroken, wat nu?
Zodra je ziet dat er in je auto is ingebroken, moet je aangifte bij de politie van de inbraak doen. Dit kan in de meeste gevallen ook online op de website van de politie. Zonder deze aangifte kom je niet voor uitkering door de verzekering in aanmerking. Een andere voorwaarde voor uitkering is, dat je auto op slot moet hebben gezeten.
Preventie
Inbraak voorkomen kun je natuurlijk nooit helemaal, maar je kunt er wel voor zorgen dat je auto er niet als extra aantrekkelijk doelwit uitziet. Parkeer je auto daarom, als het kan, in een garage en voorkom dat jouw auto een makkelijk doelwit voor dieven is.
Mocht je geen garage hebben laat dan geen dure spullen in het zicht rondslingeren in je auto. Bewaar ze ook niet in het dashboardkastje. Haal het dashboardkastje liever leeg en laat het open staan. Zo zien dieven dat daar niks te halen valt. Zorg ook dat je alle apparaten in je auto helemaal uitgeschakeld hebt. Zo zijn ze niet te traceren via een Bluetooth signaal.
Zorg tot slot dat je weet dat je autoverzekering passend is voor jouw auto en accessoires. Zo krijg je na een inbraak geen tweede teleurstelling te verwerken, als blijkt dat er veel minder vergoed wordt dan paste bij jouw auto en accessoires.
Check je autoverzekering
Voor een oudere auto heb je meestal alleen een WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekering. Een WA-verzekering dekt alleen schade die jij met je voertuig aanbrengt bij anderen, dus bij diefstal is er niks gedekt, ook de schade aan je auto zelf niet.
Heb je een autoverzekering met beperkt of volledig casco, dan zijn bij diefstal de spullen die door de fabrikant zijn ingebouwd gedekt. Ook de braakschade zal meestal vergoed worden, maar de maximale vergoedingen lopen per verzekeraar sterk uiteen.
Maar op een auto zijn vaak later ook nog accessoires toegevoegd. Denk maar aan een trekhaak, nieuwe velgen, gastank of spoilers. Voor deze later aangebrachte accessoires wisselt het per verzekering of ze vergoed worden en tot welk bedrag. Bovendien moet je hiervoor bij de meeste verzekeraars nog een extra accessoires-dekking afgesloten hebben.
Alle reden dus om je autoverzekering te vergelijken met andere. Maximale vergoedingen kunnen tot wel duizenden euro’s uiteenlopen. De duurste autoverzekeringen hebben niet per definitie de hoogste dekking bij diefstal.
Een autoverzekering vergelijk biedt daarom oplossing en geeft jou de mogelijk om de goedkoopste autoverzekering van Nederland te vinden met de juiste dekking.