Iedereen die bezig is met het bouwen van vastgoed zal op een bepaald ogenblik aandacht moeten besteden aan het (laten) maken van een bouwtekening. Voor het merendeel van de mensen geldt dat ze er zomaar vanuit gaan dat er eigenlijk slechts één type bouwtekening bestaat. Dat is helemaal niet juist. Sterker nog, in de praktijk maken we eigenlijk een onderscheid tussen tal van verschillende bouwtekeningen waar een keuze uit kan worden gemaakt. Is het voor jou niet helemaal duidelijk welke verschillende mogelijkheden er nu allemaal exact bestaan? Dan zal je tot de conclusie komen dat de informatie hier op deze pagina daar meteen verandering in kan brengen.
Wat maakt de beschikking hebben over bouwtekeningen zo belangrijk?
Wanneer je bezig bent het bouwen of verbouwen is het natuurlijk zo dat je rekening zal moeten houden met een groot aantal verschillende kosten. Het spreekt dan ook voor zich dat je er niet meteen op zal zitten wachten om nog eens extra kosten te betalen voor bijvoorbeeld het laten maken van bouwtekeningen. Dat begrijpen we natuurlijk, maar toch mag het belang van deze tekeningen in het geheel niet over het hoofd worden gezien. Ze zijn dan ook in de praktijk belangrijk omwille van de redenen zoals hieronder omschreven:
- Bouwplannen kunnen verplicht zijn voor de vergunningsaanvraag;
- Bouwtekeningen zorgen ervoor dat er geen discussie kan ontstaan later;
Het gebeurt in de praktijk niet zelden dat bepaalde werkzaamheden niet helemaal worden uitgevoerd zoals ze in eerste instantie werden vooropgesteld. Dat is natuurlijk erg vervelend. Wanneer je er dan niet voor hebt gekozen om een bouwtekening te laten maken kan je eigenlijk helemaal nergens op terugvallen. Zelfs wanneer er dus met andere woorden voor bepaalde verbouwingen geen vergunning dient te worden aangevraagd kan het nog altijd de moeite waard zijn om ervoor te kiezen om bouwtekeningen te laten maken.
Welke bouwtekeningen bestaan er nu precies allemaal?
De naam “bouwtekening” verwijst eigenlijk niet naar zomaar één enkele soort tekening die in de bouw kan worden gebruikt. In de praktijk is het namelijk zo dat dit eigenlijk de verzamelnaam is voor allerhande verschillende soorten bouwtekeningen. We maken op dit vlak een onderscheid tussen:
- Plattegronden;
- Detailtekeningen;
- Werktekeningen;
- Constructietekeningen;
- Ontwerptekeningen;
De bovenstaande mogelijkheden zijn zelfs nog niet alles. Verder kunnen we dan ook in de praktijk vaststellen dat er ook nog andere bestektekeningen bestaan. Op dit vlak kunnen we dan bijvoorbeeld denken aan exemplaren zoals bijvoorbeeld de bestektekeningen evenals de installatietekeningen.
Bouwtekeningen bestaan voortaan ook in 3D
Jarenlang was het zo dat een bouwtekening louter en alleen kon worden gemaakt in 2D. In principe was er dan eigenlijk sprake van een gewoon bouwplan dat voor veel mensen helemaal niet duidelijk was om te lezen, integendeel. Vandaag de dag is het echter ook mogelijk om te kiezen voor het gebruik van een 3D exemplaar. Voor deze bouwtekeningen geldt dat er eigenlijk sprake is van een compleet realistische voorstelling van hoe het pand er later precies uit zal komen te zien. Ook voor dit type van bouwtekening geldt dat ze kan worden gebruikt bij de vergunningsaanvraag.