Misschien heb je al wens een gehoord van de WOZ-waarde, maar denk je bij jezelf “wat is dat nou precies?”. De volle betekenis van de afkorting WOZ is Waardering Onroerende Zaken. Dit is kort gezegd de waarde van je huis.
De basis voor heffingen en belastingen
De WOZ-waarde is de basis voor verschillende heffingen en belastingen, zoals de rioolheffing, de waterschapslasten en de onroerendezaakbelasting of ook gekend als ozb. Ook is deze waarde belangrijk bij het eigenwoningforfait en de erf- of schenkbelasting.
De WOZ-waarde zelf wordt jaarlijks bepaald door de gemeente. De waarde bedraagt een waarde van alle onroerende zaken samen, die binnen dezelfde gemeente vallen. Enkele voorbeelden van dergelijke onroerende zaken zijn gronden, woningen, bedrijfsgebouwen, enzovoort.
Hoe wordt de WOZ-waarde berekend?
Zoals gezegd wordt de waarde berekend door de gemeente, maar hoe berekenen ze deze waarde? Dit is afhankelijk van enkele belangrijke eigenschappen. Een ervan is de plaats waar de woning gelegen is. Vervolgens zijn ook de oppervlaktegegevens afhankelijk voor het berekenen van de WOZ-waarde en tenslotte zijn ook de inhoudsgegevens hiervoor belangrijk.
De WOZ-beschikking in maart
Tijdens de maand maart krijgt elke persoon die een huis bezit in Nederland de WOZ-beschikking. De WOZ-waarde van je huis wordt geschat door de gemeente op 1 januari van het kalenderjaar voordien. Dat betekent dus dat de WOZ-beschikking van 2020 als datum 1 januari 2019 heeft om de waarde te bepalen. Het is dus in dit geval niet bepalend wat de woning op 1 januari 2020 waard is.
De WOZ-beschikking per gemeente
Nederland telt veel gemeentes. Elke gemeente kan de WOZ-beschikking er anders doen uitzien. De ene gemeente verzendt het als een apart document, terwijl de andere gemeente het plaatst op de jaarlijkse nota van de gemeentelijke heffingen.
Het WOZ-waardeloket van de Rijksoverheid
Buiten de WOZ-beschikking, is het ook mogelijk om de WOZ-waarde van je huis te raadplegen via het WOZ-waardeloket van de Rijksoverheid.
Bezwaar aantekenen indien niet akkoord
Wanneer je vindt dat de waarde die je op de WOZ-beschikking terugvindt te hoog is, kan je hiervoor bezwaar aantekenen (Bezwaar WOZ-waarde). Echter moet je er rekening mee houden dat dit snel dient te gebeuren. Dit moet namelijk binnen de 6 weken na de datum van de WOZ-beschikking gebeuren. Wanneer het voor jou onmogelijk is om dit binnen deze korte periode te doen, kan je een pro forma bezwaarschrift sturen waarmee je meer tijd kan krijgen voor het aantekenen van het bezwaar.